duminică, 6 iulie 2014

Călătorie comemorativă la Auschwitz

În 2014 se împlinesc 70 de ani de la deportările evreilor din Transilvania de Nord în lagărul de exterminare de la Auschwitz - Birkenau. Pe parcursul lunii mai, Federația Comunităților Evreiești din România a organizat evenimente de comemorare în locurile unde au existat ghetourile de unde au fost deportați evreii. În colaborare cu Ministerul Transporturilor, s-au instalat plăcuțe comemorative în limbile maghiară și română în gările de unde au plecat ”trenurile morții”. Un eveniment important a avut loc și în județul Sălaj în data de 29 mai 2014, atât la Ghetoul din Cehei cât și la Sinagoga din Șimleu Silvaniei. Din seria evenimentelor de comemorare face parte și călătoria comemorativă la Auschwitz.





Conform informațiilor primite de la Attila Gulyás - vicepreședinte al Comunității Evreilor din București, s-au înscris 79 de persoane, evrei din comunitățile din România. Călătoria comemorativă este organizată de Federația Comunităților Evreiești din România, Comunitatea Evreilor din București, Centrul Comunitar Evreiesc București (JCC) și American Jewish Joint Distribution Committee (JOINT) în parteneriat cu Agenția Adior Tour


Călătoria a debutat sâmbătă 5 iulie 2014 cu plecarea celor două autocare din București. Primul popas a fost la Șimleu Silvaniei, în Sălaj. Duminică 6 iulie, grupul de la București a făcut joncțiunea cu cei din Oradea și Sălaj. Aici, oaspeții au fost așteptați la vechea școală evreiască, unde au servit micul dejun și au vizitat expoziția de bază a Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord. Apoi, au vizitat cu toții Sinagoga din Șimleu Silvaniei. 



membri ai Comunității Evreilor din Sălaj
Dan Has, președintele Comunității Evreilor din Sălaj alături de alți membri ai comunității a rostit două rugăciuni - El malei rachamim și Kaddish - rugăciuni de doliu, în memoria victimelor Holocaustului. Șase dintre persoanele prezente au aprins cele șase lumânări pentru cele șase milioane de victime ale Holocaustului. Prima lumânare a fost aprinsă de doamna Elisabeth Fischer, supraviețuitoare a Holocaustului, originară din Șimleu Silvaniei. 

rugăciunea Kaddish rostită în memoria victimelor Holocaustului


După rugăciune, Daniel Stejerean - director al Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord a vorbit celor prezenți despre noua expoziție din Sinagoga Șimleu Silvaniei, inaugurată în data de 29 mai 2014, cu ocazia evenimentelor comemorative care au avut loc. S-a trecut în revistă principalele momente ale fatidicului an 1944 când a început deportarea evreilor ce a culminat cu exterminarea în masă a acestora la Auschwitz și Birkenau. 

Sinagoga din Șimleu Silvaniei: participanții la călătoria comemorativă
Elisabeth Fischer, Daniel Stejerean și Dan Has
Dan Has și Elisabeth Fischer
La finalul întâlnirii de la Sinagoga Șimleu Silvaniei, întâlnire încărcată de emoție, Attila Gulyás conducătorul acestei călătorii comemorative a mulțumit gazdelor, comunității evreilor din Sălaj și reprezentanții Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord. A ținut să precizeze că ”noi, generația noastră a celor care suntem astăzi aici trebuie să ne bucurăm de prezența celor care au trecut prin experiența Holocaustului și să învățăm cât mai multe lucruri de la supraviețuitori. În România mai sunt în viață 83 de supraviețuitori ai Holocaustului din Nordul Transilvaniei; 83 sunt persoanele care au fost deportate și au revenit în țară. Din păcate zilnic numărul lor se reduce, media de vârstă este undeva la 83-85 de ani și trist este faptul că în curând nu vom avea de la cine să învățăm ce orori s-au petrecut cu poporul nostru.”


Participanții la călătoria comemorativă
Dar călătorului îi şade bine cu drumul. După poza de grup, participanții la călătoria comemorativă s-au îmbarcat în cele două autocare cu destinația Auschwitz. În program sunt cuprinse vizite la Fabrica lui Schindler, la Centrul Comunitar Evreiesc. Vor fi vizitate Vechea Sinagogă, Sinagoga Izaak și Muzeul Evreiesc Galicja. Desigur, momentul principal al călătoriei va fi vizitat la ”lagărele morții” așa cum sunt cunoscute lagărele de exterminare de la Auschwitz și Birkenau.

Pentru această călătorie comemorativă, Comunitatea Evreilor din Sălaj este reprezentată de președintele acesteia, domnul Dan Has. Împreună cu soția sa, Cristina au pregătit și au pus cu ei un banner în culorile statului Israel cu însemnele comunității. 

Membri comunității evreilor din Sălaj

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu