marți, 1 iulie 2014

Întâlnire emoționantă la Zalău

Săptămâna trecută, a avut loc la Zalău o scurtă dar emoționantă întâlnire între evrei originari din Zalău și emigrați în Israel și evrei care locuiesc la Zalău. Astfel, Dan Has - președintele Comunității Evreilor din România s-a întâlnit cu doamna Szinetár Ágnes și cu fiica acesteia Babi. A fost o întâlnire emoționantă, o întâlnire la care s-au depănat amintiri din vremea în care familia Szinetár locuia la Zalău. O întâlnire între fostul și actualul președinte al evreilor sălăjeni.

Dan Has, Babi și mama sa Szinetár Ágnes



Familia Szinetár este una din familiile importante de evrei care au trăit în Zalău. În cimitirul evreiesc din Zalău se află pietrele funerare ale câtorva membri ai familiei. Szinetár Albert (1876-1951) este unul dintre cei trei frați veniți la Zalău la sfârșitul secolului al XIX-lea. Toți trei erau comercianți cunoscuți în oraș. Szinetár Albert a avut trei copii: pe Szinetár Piroska (1917-1944) care a fost deportată și a murit la Auschwitz, așa cum reiese de pe piatra funerară; pe Szinetár Miklos (1918-1987) și pe Szinetár Arnold. 

Szinetár Miklos a fost un cunoscut avocat în Zalău și conducătorul obștii evreilor din oraș. Soția acestuia Szinetár Ágnes a fost profesoară de fizică la Liceul de Matematică Fizică, actualul Colegiu Național ”Silvania” din Zalău. După moartea soțului său, doamna Szinetár Ágnes a fost cea care a condus destinele micii obști a evreilor din oraș, asta până la emigrarea sa în Israel în anul 1992.

Ori de câte ori are ocazia, doamna Szinetár Ágnes se reîntoarce la Zalău, cu nostalgie și cu drag. Așa s-a întâmplat și în aceste zile când a participat la o întâlnire de 50 de ani de la terminarea liceului. A venit cu fiica ei Babi și cu încă o prietenă evreică, care a locuit la Zalău până în 1968 când a emigrat de asemenea în Israel.

La întâlnnire, cele două generații de evrei au avut o discuție fructuoasă despre comunitatea evreilor sălăjeni. Au fost depănate amintiri, s-a rememorat momentele frumoase din viața unei comunități ce odată cu plecarea doamnei Szinetár aproape că a fost uitată. Dan Has a vorbit despre greutățile inerente începutului constituirii comunității, despre ce a reușit să facă până acum dar și despre planurile de viitor. Le-a asigurat pe doamne că ori de câte ori vor veni la Zalău, vor fi bine primite de către comunitate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu