marți, 12 august 2014

Șabat la Sinagoga din Șimleu Silvaniei - Galerie Foto

Șabatul reprezintă una din trăsăturile esențiale ale iudaismului. Este sărbătoarea ce marchează sfârșitul unei săptămâni. Porunca păstrării Șabatului este una din poruncile centrale ale Torei - Legea sau Învățătura lui Moise și una dintre prescripțiile Decalogului. De Șabat, evreii din întreaga lume merg la Sinagogă unde se roagă împreună. Pentru evreii din Sălaj, lucrurile stau puțin altfel. Fiind răsfirați prin tot județul și având doar o singură Sinagogă, cea de la Șimleu Silvaniei, este mai greu să se întâlnească de fiecare Șabat. 






Totuși atunci când reușesc să se strângă cu toții împreună, o fac cu bucurie și cu credința că rugăciunile lor vor fi ascultate. Așa s-a întâmplat și la începutul lunii august. Pe 1 august, evreii sălăjeni și membri comunității au ținut Șabatul la Sinagoga din Șimleu Silvaniei. A fost emoționant să-i vezi cum se străduiesc să țină vii tradițiile strămoșești. 

Dana Has, președintele comunității, având pregătirea de oficiant de cult a fost cel acre a condus rugăciunile, asta după ce femeile din comunitate au aprins lumânările de Șabat. 

Vă prezentăm o galerie foto a celor mai importante momente ale ceremonialului de Șabat:





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu