marți, 30 septembrie 2014

Peter Falk are statuie la Budapesta

Actorul american de origine evreiască Peter Falk, cunoscut mai ales pentru rolul din celebrul serial Columbo, are o statuie în Budapesta. Statuia face parte dintr-un proiect mai amplu al edililor capitalei maghiare, care și-au propus să instaleze în orașul de pe Dunăre mai multe statui care se integrează perfect în mediul orașului. 





Peter Michael Falk (1927-2011) a fost un actor american, cu o bogată carieră artistică. Pentru rolul legendar din ”Columbo” a fost distins în 1973 cu premiul ”Golden Globe”. Originea evreiască a actorului nu a fost ascunsă. Ambii părinți au fost evrei, emigrați în Statele Unite. Tatăl Michael Peter Falk, un comerciant din New York, provine dintr-o familie de evrei cu descendență în Polonia și Rusia, în timp ce mama sa Madeline (născută Hochhauser) provine din Ungaria și Cehia.





Proveniența maghiară a mamei sale, este și motivul pentru care ungurii i-au ridicat o statuie în Budapesta. Statuia îl înfățișează pe Columbo alături de câinele său, și este amplasată pe strada Falk Miksa, chiar la intersecția acesteia cu Szent István körút, aproape de Teatrul de Comedie. De altfel, Falk Miksa (1828-1908) cel a cărui nume este dat străzii pe care se află statuia, a fost de asemenea un politician maghiar de origine evreiască. 

Statuia lui Peter Falk este a doua statuie ce are legătură cu evreii, după celebrul grup statuar ”Pantofii de pe malul Dunării” care comemorează evreii împușcați în Dunăre de către fasciștii nilașiști în iarna lui 1944.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu