sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Bereshit 9 - Arad

În perioada 23-26 octombrie s-a desfășurat la Arad, cea de a 9-a ediția a Universității Comunității Evreiești Europene, întâlnire cunoscută sun numele de Bereshit. Sub sloganul ”descoperim rădăcinile evreiești”. Evenimentul a fost găzduit de Comunitatea Evreilor din Arad și a fost organizat de The American Jewish Joint Distribution Committee (JDC Romania), Federația Comunităților Evreiești din România (FCER) și Centrul Comunitar Evreiesc  (JCC). La evenimentul de la Arad a fost prezent și domnul Dan Has - președintele Comunității Evreilor din Sălaj.





Bereshitul de la Arad, este al doilea din anul 2014, an în care JDC aniversează centernarul. A fost primul Bereshit din anul 5775, așa cum apare în materialelel puse la dispoziția participanților de către organizatori ”seria 100, 2014, 5775 te face să meditezi asupra semnificației termenilor ca durată, tradiție, moștenire, istorie”. 

Programul sa desfăşurat sub titlul  ”Evreul secolului XXI” și a constat într-o serie de activități ce s-au întins pe durata celor patru zile. Ceremonia de deschidere a avut loc joi 23 octombrie 2014 la ora 16.30, fiind apoi urmată de prima prezentare ”Sinagoga - experiența evreiască de astăzi” susținută de prof. David Cassuto. Profesorul David Cassuto originar din Florența, Italia - este un cunoscut arhitect și membru al consiliului Yad Vashem. A fost președinte al Comunității Evreilor italieni (1973-2008) și viceprimar al Ierusalimului (1993-1998). Prima zi s-a încheiat cu o seară de folclor, prin acre cei prezenți s-au putut cunoaște mai bine.




A doua zi, manifestăriel au continuat pe sesiuni de formare pe grupe, urmate de o vizită la Căminul ”Aeva Elisheva și Adalbert Huber-Huber” și de prelegerea ”Ierusalimul ca simbol al unității Israelului” susținută de dr. Noemi Cassuto. Seara a fost dedicată sărbătoririi în comun a Șabatului (Kabalat Șabat și Oneg Șabat) la sinagoga de pe strada Tribunul Dobra din Arad.





Ziua de Șabat a stat sub semnul limmud-ului (termen ce înseamnă ”a învăța”) fiind organizate două astfel de sesiuni. În final, duminică 26 octombrie cea de-a noua întâlnire bereshit s-a încheiat cu sesiunea plenară ”Ce înseamnă să fii evreu în secolul XXI” ce a avut ca moderator pe prof. Nitza Davidovich. Nitza Davidovich servește în posturi didactice și administrative la Universiatea Ariel, în prezent fiind directoarea Departamentului de Dezvoltare și Evaluare Academică.




Sinagoga Neologă din Arad a fost construită în perioada 1827-1834 în stil neoclasic toscan de către arhitectul Helm Domokos.


Sinagoga Neologă din Arad - imagine de epocă






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu