vineri, 19 decembrie 2014

Despre Comunitatea Evreilor din Zalău - Sălaj în Realitatea Evreiască

A apărut ultimul număr din anul 2014, al revistei Realitatea Evreiască, publicație a Federației Comunităților Evreilor din România (FCER). Revista Realitatea Evreiască, ajunsă la numărul 440-441 (1240-1241) publică în cadrul rubricii ”Comunități” un articol intitulat ”Față-n față. Comunitatea Evreilor din Zalău - refăcută prin ...mica publicitate” semnat de doamna Eva Galambos. Articolul este dedicat în întregime, reînfiinţării comunităţii evreilor din Zalău - Sălaj. 

prima pagină a revistei Realitatea Evreiască

”Dan Has este președintele celei mai noi comunități evreiești înființată (de fapt reînființată) în România, cea din Zalău. Insistențele și eforturilor acestui tânăr entuziast care a revenit din străinătate, au făcut ca, încetul cu încetul, viața evreiască să reînvie în acest oraș, pe vremuri un centru al hasidismului. Însuși Dan Has face parte dintr-o astfel de familie, implicată profund în viața evreiască, bunicul lui fiind unul dintre importanții lideri sioniști din Șimleu.” - se arată în preambulul articolului. 

articolul ”Față-n față. Comunitatea Evreilor din Zalău - refăcută prin...mica publicitate!”
Se vorbește în continuare de perioada cuprinsă între demolarea sinagogii din Zalău și cea a salvării de la distrugere a sinagogii din Șimleu Silvaniei. Aceasta din urmă - singura care mai există pe teritoriul județului Sălaj, a fost salvată printr-o inițiativă privată, cu sprijinul FCER. Aici s-a realizat un Muzeu al Holocaustului evreilor din Transilvania de Nord, multe din activitățile comemorative organizându-se sub egida acestei instituții. Se subliniază și faptul că muzeul nu poate suplini viața religioasă a comunității și că doar prin înființarea unei comunități, evreii sălăjeni își pot conserva tradiția, cultura, religia.

Realitatea Evreiască nr.440-441 - un rezumat al articolului în limba engleză

Apoi, este relatat episodul prin care, la inițiativa lui Dan Has s-au pus bazele constituirii comunității evreilor din Sălaj, care să adune împreună evreii și descendenții acestora risipiți prin localitățile județului. Intervievat de autoarea articolului, Dan Has relatează: „Am dat un anunţ în trei ziare din judeţ
şi i-am rugat pe cei care au ascendenţă iudaică şi care ar dori să trăiască o viaţă
evreiască, să vină la sala de festivităţi de la Casa sindicatelor din Zalău”, ne-a
povestit Dan Has într-un interviu acordat revistei noastre. „Spre surprinderea mea, au venit peste 300 de persoane. Sigur, nu toţi aveau acte cu care să demonstreze apartenenţa la iudaism, dar îşi aduceau aminte de un bunic, o bunică, de povestiri de-acasă legate de tradiţii iudaice. Ideea care i-a făcut să se prezinte era că doreau să revină la comunitatea evreiască”. 

În continuarea articolului, se vorbește de sprijinul pe care mica comunitate l-a primit din partea Federației Comunităților Evreiești din România, personal din partea președintelui acesteia dr.Aurel Vainer. Este amintită și susținerea de care s-a bucurat Dan Has, devenit oficiant de cult, din partea lui Edi Kupferberg director al Cancelariei Rabinice, din partea rabinului FCER Rafael Shaffer, al prim cantorului Iosif Adler sau al rabinului Zwika Kfir. 

În ultima parte a articolului, este amintită colaborarea cu simpatizanții comunității, despre felul în care se implică și ajută activitatea acesteia. Profesorul Matyas Mirel, care este membru afiliat, a creat pagina de
Facebook a comunităţii şi se ocupă de ea, ţinându-i la curent pe cei interesaţi
cu ceea ce facem. El are şi un blog în care scrie despre evenimente evreieşti.
De asemenea, prin intermediul lui am realizat un parteneriat cu Liceul din Zalău
şi, împreună cu profesorul de istorie, am organizat comemorarea Holocaustului,
depunând flori în cimitirul evreiesc la Monumentul evreilor deportaţi din Zalău.
Mai avem o iniţiativă pe care sperăm să o realizăm- cartografierea cimitirului
evreiesc şi crearea apoi a unei baze de date, astfel ca descendenţii să poată găsi
pe internet mormintele rudelor” - spune Dan Has.

Liceul de care se vorbește este Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău. În data de 9 octombrie 2014, un grup de elevi de aici coordonați de doamnele profesoare Iuga Mariana, Chiș Anca și Irimeș Andreea au vizitat cimitirul evreiesc din Zalău și au depus flori la mormintele evreilor care au murit în Holocaust. Despre acel eveniment am scris aici.

Tot în acest număr al Realității Evreiești, în cadrul rubricii ”Agenda deputatului și președintelui F.C.E.R.” se vorbește și de vizita domnului dr. Aurel Vainer la Zalău, cu ocazia sărbătorii de Hanuka. 




Întregul articol poate fi citit în ediția electronică a revistei Realitatea Evreiască nr.440-441  (1240-1241) / 1-31 decembrie 2014 / 9 kislev - 9 tevet. Articolul se găsește la pagina 9, iar un rezumat al acestuia în limba engleză, poate fi citit la pagina 20.

articol realizat de prof. Matyas Mirel

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu