marți, 26 august 2014

Monument dedicat evreilor deportați la Jibou

Evreii din județul Sălaj, la fel ca majoritatea evreilor din Transilvania de Nord nu au scăpat valului de deportări de acum 70 de ani, din vara anului 1944. Nu au scăpat nici evreii din Jibou, oraș aflat pe cursul râului Someș, important nod rutier și de cale ferată. Jiboul avea în acei ani o comunitate evreiască numeroasă, dovadă fiind sutele de pietre funerare din cimitirul evreiesc din localitate. 


luni, 25 august 2014

Evreii din Sălaj, solidari cu cei din Brașov

Vineri, 22 august 2014, Sinagoga din Brașov a fost plină pentru ceea ce s-a dorit a fi o Mare Adunare pentru Pace în Israel și în întreg Orientul Mijlociu. La chemarea președintelui Comunității Evreilor din Brașov, domnul Tiberiu Roth, la acțiune au participat evreii din județul Brașov, reprezentanți ai cultelor religioase creștine din oraș dar și români care susțin statul Israel și doresc ca pacea să revină în regiune. Evreii sălăjeni au fost alături de confrații lor din Brașov, la eveniment aceștia fiind reprezentați de Cristina și Dan Has. 


Everii din Sălaj alături de cei din Brașov la manifestarea de susținere a Statului Israel

marți, 12 august 2014

Șabat la Sinagoga din Șimleu Silvaniei - Galerie Foto

Șabatul reprezintă una din trăsăturile esențiale ale iudaismului. Este sărbătoarea ce marchează sfârșitul unei săptămâni. Porunca păstrării Șabatului este una din poruncile centrale ale Torei - Legea sau Învățătura lui Moise și una dintre prescripțiile Decalogului. De Șabat, evreii din întreaga lume merg la Sinagogă unde se roagă împreună. Pentru evreii din Sălaj, lucrurile stau puțin altfel. Fiind răsfirați prin tot județul și având doar o singură Sinagogă, cea de la Șimleu Silvaniei, este mai greu să se întâlnească de fiecare Șabat. 




vineri, 8 august 2014

Evreii din Sălaj sunt solidari cu statul Israel

Joi 7 august 2014, la sinagoga din Șimleu Silvaniei, singura rămasă în picioare în județul Sălaj, a avut loc o acțiune prin care evreii dar și locuitori ai orașului Șimleu Silvaniei și-au arătat sprijinul moral față de statul Israel. Prin această activitate Șimleu Silvaniei se alătură celorlalte orașe din toată lumea în care au fost organizate activități similare, sub genericul ”Stands With Israel” 


Evrei și români reuniți la Șimleu pentru a-și arăta solidaritatea cu statul Israel. Foto: Răzvan Petrovan