joi, 9 octombrie 2014

Evenimente comemorative la Zalău

Comunitatea Evreilor din Sălaj s-a raliat activităților comemorative ce au avut loc în toată țara, cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului în România. Așa cum am amintit și într-o postare anterioară, la Zalău au fost organizate o serie de activități comemorative la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, printr-un parteneriat între acestă instituție de învățământ și Comunitatea Evreilor din Sălaj. Este prima acțiune de anvergură a comunității în domeniul educațional, al implicării în proiecte educative ce au rol de a promova cultura și tradițiile iudaice. De data aceasta, evenimentul la care au participat membri comunității nu este unul vesel ci unul de comemorare, de aducere aminte și de cinstire a memoriei celor care au pierit în condiții tragice. Holocaustul - pe care probabil nu o să-l înțelegem pe deplin niciodată, a însemnat cel mai negru capitol din istoria omenirii. Tocmai de aceea, inițiative elevilor și profesorilor de la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău este salutară.

elevi, profesori, urmași ai supraviețiutorilor Holocaustului și membri ai comunității la Cimitirul Evreiesc din Zalău

miercuri, 8 octombrie 2014

Și la Zalău se comemorează Ziua Națională a Holocaustului în România

În fiecare an, ziua de 9 octombrie este dedicată comemorării victimelor Holocaustului, acea pată neagră din istoria omenirii, când un popor întreg a fost aproape de exterminarea totală pentru singura vină că a fost altfel. Ziua Națională de Comemorare Holocaustului în România a fost instituită în 2004 pentru a comemora evreii dar și romii care au pierit în Holocaust. Cu această ocazie, în toată țara au loc o serie de manifestări a căror rol este de a păstra vie memoria celor care au murit în condiții tragice. 


Monumentul victimelor Holocaustului din cimitirul evreiesc Jibou

duminică, 5 octombrie 2014

Evreii sălăjeni sărbătoresc Iom Kipur

Considerată a fi cea mai însemnată dintre cele trei mari sărbătoari evreiești, Iom Kipur (se mai scrie Yom Kipur sau în ebraică יום כפור ) s-ar traduce prin Ziua Ispășirii. Este ultima din cele zece zile ale penitenței (Yanim Noraim) cu care începe Rosh Hashana (Anul Nou Evreiesc). O sărbătoare atât de importantă nu putea trece nemarcată de Comunitatea Evreilor din Sălaj.